BODI TIHO!

Prepričana si, da vse veš … Gledaš prijateljice, ki so mame in s kritičnim očesom ocenjuješ njihova dejanja, odnos do otrok in vzgojo.

JAZ BOM DRUGAČE si misliš.

Pojma nimaš zakaj so vedno tako utrujene, zakaj se samo pritožujejo. Naj bodo že srečne! Pa še to … Ja, to te najbolj moti! Zakaj je potrebna takšna organizacija, ko se vse te mamice želijo udeležiti ženskega večera ali smučanja?! Saj imajo ti otroci očete (in babice in dedke in tete in strice). A je MAMA CENTER SVETA!?

Naj ti povem le eno stvar – BODI TIHO!

To, da imaš prijateljico, ki je ravno postala mama in ti zaupa svoje težave, ne pomeni, da dejansko razumeš. To, da imaš 11 let mlajšo sestro do katere si zelo zaščitniška, še ne pomeni, da vse veš! Zaupaj mi – pojma nimaš kako je! Tudi takrat, ko boš mislila, da ti je vse jasno, te bodo tvoji otroci znova presenetili. Materinstvo te bo velikokrat spravljalo  do solz in hkrati do največjega in nepopisnega veselja. Čutila boš vsa možna čustva hkrati. Uživala v vsakem trenutka in hkrati komaj čakala, da mine.

Ne poskušaj pametovati prijateljici, ki gleda na uro in na polno zeha medtem ko zvečer ob 23.ih pijeta (šele) drugo pijačko. Ne poskušaj ji dopovedovati, da to ni normalno! Ti nisi tista, ki bo naslednji dan vstala ob 6.ih zjutraj ali pa tista, ki že nekaj let ni spala več kot štiri ure v kosu.

Ne zavijaj z očmi, ko boš zopet videla kako se znankin triletnik meče po tleh sredi Špara, ker mu ni kupila že stote plastične igrače. Vem, da si misliš “bogi otrok”, ker ima grozno mamo … Prišel bo čas, ko se ti bo ob takih prizorih zasmilila mama in ne otrok. Prišel bo čas, ko se bo to zgodilo tebi, pa čeprav mu boš že od samega začetka poskušala vcepiti prave vrednote.

Ne bodi že zdaj prepričana o svojih metodah vzgoje, morda te na poti zadane strela z imenom REALNO MATERINSTVO in vse postavi na glavo! Ne govori kako boš dosledna in natančna, a vseeno ljubeča.

Nekaj dni nazaj sem bila sama v šopingu, danes pa na kratki kavi in vse to brez otrok. Čas zame. To, kar je tebi zdaj samoumnevno, vsakodnevno in nujno! Sigurna si, da se tudi kasneje vsemu temu ne misliš odpovedati. Veš, tudi to se spremeni, veliko stvarem se boš morala odpovedati in na prvo mesto nesebično postaviti male (in ne vedno) nasmejane obraze.

Upam, da te nisem ustrašila! Ne misli si, da se zaradi vsega tega življenje konča, ko enkrat rodiš … Daleč od tega. Veliko bolj polno bo in nabito s čustvi kljub temu, da bodo kratke pijačke zares kratke! Najboljše pa je dejstvo, da ne boš nikoli več sama! Vedno te bo nekdo čakal! Mene sta danes s sijočimi očmi in velikimi nasmeški pričakala mala škratka. To je tisti poseben občutek, ki ga ne moreš razumeti ali opisati! Lahko ga le občutiš!

In ja, sem CENTER NJUNEGA SVETA in sem na to ponosna!