JA MAMI, ZDAJ TUDI JAZ RAZUMEM

Življenje nam velikokrat postreže s krivicami, ki jih velikokrat ne razumemo najbolje. Verjamem, da je takšnih situacij v otroštvu kar nekaj, dostikrat nam namreč ni najbolj jasno, zakaj starši sprejemajo določene odločitve … Zakaj je temu tako? Smo premladi? Morda. Enostavno ne zmoremo videti širše slike in koristi za prihodnost. Tudi meni se ogromno situacij v otroštvu ni zdelo pravičnih, sploh tiste, ko sem morala vsako soboto dopoldne pospravljati (in ne noreti po igrišču, kot je to počela polovica naše ulice). Ni mi bilo všeč tudi dejstvo, da sem morala v svojih osnovnošolskih jutrih navsezgodaj urediti sebe, brata in še enajst let mlajšo sestro. Takrat sem se kar nekajkrat zavestno odločila svoji mami zameriti za vsa “bremena” in naloge, ki mi jih je nalagala. Teh namreč dolgo časa nisem razumela. Vse do zdaj …

Ja mami, vse od trenutka, ko sem tudi sama postala mama in v roke prvič prejela svoje srce, gledam na materinstvo z drugimi očmi. Vse je kar naenkrat dobilo smisel, zdaj se je vse postavilo na svoje mesto. Zdaj te vidim drugače! Vedno si bila mami, a zdaj si MAMI. V mojih očeh si še večja in še boljša! V mojih očeh si prava carica! Morda ne povem velikokrat, a zdaj razumem marsikatero tvojo kazen in zahtevo. Hvala ti za vse, kar si mi dala. Zame si (bila že takrat in vedno boš) NAJBOLJŠA MAMA!

Zdaj razumem, zakaj klic ob enih zjutraj, ko sem kot osemnajstletnica nekaj minutk zamujala domov.

Zdaj razumem, zakaj je pospravljena omara pomenila POSPRAVLJENO omaro (po tvojih in ne mojih kriterijih).

Zdaj razumem, zakaj si želela vedeti, kdo so moji najboljši prijatelji.

Zdaj razumem, zakaj so ti bila moja (tudi tista zanič) kosila še vedno okusna in si jih brez težav pojedla.

Zdaj razumem, zakaj sem se morala za svoje napake opravičiti.

Zdaj razumem, zakaj si mi vedno govorila, da si ti moja najboljša prijateljica, ki mi vedno in ne glede na vse želi najboljše.

Zdaj res vse to razumem!

Zdaj nekoliko bolj razumem materinstvo in se zavedam, da je vse, kar v vzgoji počnemo narejeno z veliko mero ljubezni in v želji, da naše otroke vzgojimo v prijazne, empatične in dobrosrčne ljudi. Upam, da bosta vse to (kar zdaj tudi sama počnem) nekoč razumela moja fanta. Upam, da mi bosta vse moja napake odpustila in, da bosta v meni znala videti nekoga, ki jima želi najboljše. Upam, da bosta videla osebo, ki ju ima najraje na svetu!

Drage babice, ta dan je tudi za vas! Prave carice ste! <3