KJE JE PA ISKRENOST?

Veste kaj imam najraje pri ljudeh? ISKRENOST! Vrednota, ki ne gre čisto nikoli iz mode in, ki jo z vsakim letom čedalje bolj cenim. Čeprav imam občutek, da tudi iskrenost dosega prav čudne pomene in se jo čedalje bolj zlorablja. Zadnje čase si pač car, če si brez dlake na jeziku, poveš direktno in te briga za občutke drugih. Pa samo naglas razmišljam, a ne obstaja meja? Sem iskrena in zato ti bom povedala po resnici! Hm, na kakšen način pa bo to? Iskreno ali nesramno!?

Zato cenim prijateljstva. Tista prava, iskrena in večna. Čeprav moram priznati, da zadnja leta nisem ravno vzorna prijateljica. Ampak ok, so tudi one (v večini primerov) že mame in vse razumejo. Jasno jim je, da se kava z otroci spije zelo na hitro. Da se vse žurke začenjajo že ob 15. uri popoldne. Da je najpogostejša tema pogovorov čudežni Meglio, ki opere vse madeže. Pravim in iskrenim prijateljicam je vse jasno.

Ravno ta teden sem sedela na kavi z eno izmed njih (na prste ene roke bi lahko preštele vse). 99 % časa sva itak govorile o otrocih. Seveda sva primerjali njenega in mojega, ampak ne na tisti način Tvoj še kar ne lula v kahlico, moj je pri tej starosti že, a ne bi kaj ukrenila?! Dobronamerno, iskreno ali kakorkoli, meni takšen komentar ni ravno prijateljski. Prava prijateljica je tista, ki ji lahko rečeš Ja šit, moj ima dve leti in še kar ne govori tako, kot bi moral. Ta pa razume in ve, da mora dodati Ne sekiraj se, vse ob svojem času. Jaz pa svojo ne morem ustaviti, pa bi si prav želela, da je kdaj malo bolj tiho!

Ko smo že pri tem, me čudi tudi dejstvo, da starši izjemno težko povemo, če otrok ni ravno takšen (ali še boljši) kot so njegovi vrstniki. Zakaj je temu tako?  Če je otrok nadpovprečen ga hvalimo in dvigujemo v višave, ko pa je povprečen ali bog ne daj malce manj napreden, pa je to nekaj kar ne sme izvedeti nihče. Sploh sosedje s punčko, ki pri treh letih obvlada dva tuja jezika …

Pa bom tokrat jaz zelo iskrena. Moj Izak govori veliko premalo za svojo starost. V bistvu s svojim skopim govorom ne dosega nobenih bajnih rezultatov. In ja, sem žalostna in se obremenjujem zaradi tega. Pa vendar veliko manj, kot bi se, če bi to bil moj prvi otrok. Zdaj razumem, da potrebuje več časa. Pri govoru je res da čisto povprečen, a je zato pri nekaterih drugih spretnostih nadpovprečen.

Izakov trenutno najljubši stavek  je Njam njam mama, najljubša hrana žemljica in najljubša igrača Fisher price Biba (tako smo poimenovali to super funkcionalno družinsko članico, ki je z nami že od Žanovega rojstva), s katero pridno vadi besede, pesmice in se uči barv, oblik in izgovorjave. Na fotografiji sem ujela zelo iskreno bratsko simbiozo, ko je starejši mlajšemu vneto kazal kaj vse Biba zna in ga učil govora. Noro lepo. Tudi sicer smo navdušeni uporabniki Fisher Price igrač, ki so zelo poučne, zabavne in kvalitetne (naša gosenica je zdržala kar 4 leta redne uporabe).

Otrok, ki je shodil šele s petnajstimi meseci je lahko vrhunski športnik z izjemnimi rezultati, kot je lahko tisti, ki pri dveh še ne obvlada tvorbo stavkov, najbolj uspešen pisatelj. Nekateri otroci potrebujejo malo več časa in potrpljenja!

Objava je nastala v sodelovanju s podjetjem Fisher price.