MALI SREČNI OTOK


Veš o čem sanjam že celo zimo? O soncu in kavici na mojem najljubšem otoku … O mojem srečnem kotičku, kjer se čas ustavi in kjer lahko ure in ure meditiram, sedim v tišini, gledam v daljavo in opazujem morje. No, vse to sem počela preden sem postala mama, zdaj kavica traja natanko 32 sekund, ostali čas kričim nekaj v smislu “pazi, padel boš v morje” ali “daj, umiri se malo in glej ladje”, vmes pa še brišem polit sok z mize. Ja, marsikaj se je spremenilo. Še vedno pa (tako kot nekdaj) najbolj obožujem prvomajski dopust, ki mi je top predvsem zaradi prijetnih temperatur in manjše gneče. Tako top, da smo se v lepo Dalmacijo pet let nazaj (ko sem prvič postala mamica) odpravili s čisto majhnim dojenčkom, starim mnj kot dva meseca. Haha, pogumno a ne? Nikoli ne bom pozabila starejšo dalmatinsko tetko, ki se je dobesedno križala, ko je videla kako majhno štručko sem dvignila iz košare. Če sem čisto iskrena, takrat od dopusta res nisem imela dosti, stara tetka je v resnici imela prav, a sem se na tistem malem otoku vsaj za nekaj minutk duševno napolnila. In točno to je bilo takrat dovolj.

A je bilo mojo utrujenost opaziti tudi navzven? Glede na to, da smo pri modni nedelji, sem se odločila z vami deliti spomine in pokazati nekaj poporodnih fotografij, ki so nastale ravno med mojimi najljubšimi prvomajskimi počitnicami.

Vsi so govorili, kako dobro sem videti in ja, se strinjam. Z velikimi sončnimi očali, dobrim pudrom in ohlapnimi oblačili lahko skriješ precej in si videti kar ok. Počutje pa je bilo nekaj povsem drugega. Uspela sem skriti svojo utrujenost, ponavljajoče se mastitise in dejstvo, da nismo nič spali. Skrila sem celulit in strije. Skrila sem vse in se pokazala z nasmeškom, ker so to od mene pričakovali. Ker je novopečena mamica vendarle srečna, saj se s svojim malim lepim dojenčkom le crklja, uživa in sprehaja po krasni plaži in sonči na svojem najljubšem otoku … Taka mama naj bo vendarle srečna!

Pa ni res. Ni se ti potrebno skrivati, kot sem se jaz. Ni potrebno, da je vedno ok. Ni ti potrebno uživati v čisto vseh obdobjih materinstva! Ni ti potrebno na zunaj delovati popolna. Poišči svoj mali srečni otok, kjer si boš napolnila baterije. Preverjeno pomaga! Jaz se tja kmalu vrnem. Zdaj me tudi to, da moram ob kavici izvajati noro dober multitasking ne moti preveč … Sem že kdaj omenila, da mamice znižamo svoje standarde in se zadovoljimo z malenkostmi? Kavica na mojem malem srečnem otoku, politi sok in njuna srečna obraza. To je to!

 

Otrok, ki mi prvi pokazal, kaj pomeni sožitje nenehne utrujenosti in največje ljubezni