MAMA JE TISTA!

Nisem ena tistih, ki bi trmasto vztrajala pri svojem in zanemarila nasvete drugih. Zelo rada poslušam izkušnje mamic in se o vzgoji veliko pogovarjam s prijateljicami ali mamo. Preberem tudi kakšno strokovno literaturo, čeprav se teh zdaj ne poslužujem toliko kot sem se čisto na začetku. S partnerjem res ogromno časa usklajujeva, se pogovarjava o načinih kako bova reagirala pri težavah in na kakšen način si želiva vzgajati fanta. Pa čeprav imava velikokrat nasprotna mnenja, se zavedava, da je to ključ vsega. Danes je res težko vzgajati, morda bi bilo malce lažje, če bi imela ves čas sveta namenjen le otrokom in gospodinjstvu. Pa to niti slučajno ne gre. In ta teden je bil res divjaški in takšen, ko sem dobila čisto preveč komentrajev kako bi morala delati, kako ne, kakšna bi morala biti Izak in Žan … Včasih me tudi dobronamerne pripombe prizadenejo. Sploh zato, ker se vse mamice trudimo in svoje življenje dobesedno podredimo njim. Ja, zato si tudi dovolimo biti občutljive pri vsaki stvari, ki je povezana z našimi otroci. Včasih je vseh pritiskov iz okolice preveč, zato spodnji zapis. 🙂

Skrajno zanimivo je dejstvo, da mama s svojim otrokom preživi največ časa, najboljše vzgojne metode pa poznajo vsi drugi, le ona ne?!

MAMA je tista, ki otroka nosi devet mesecev in čuti vsako njegovo brco.
MAMA je tista, ki otroka rodi.

MAMA je tista, ki mu pripravi prvo kašico in mu namanj enajstkrat ponudi pasiran brokoli in vedno znoiva vztraja pri zdravi hrani.
MAMA je tista, ki sliši prvo besedo, vidi prvi zobek in prvi nasmeh.
MAMA je tista, ki bo trpela posledice, ko bo pojedel pet neškodljivih kinder čokoladic (ki so itak samo iz mleka).
MAMA je tista, ki bo ponoči tisočkrat vstala zaradi napadov kašlja.
MAMA je tista, ki bo nudila tolažbo, ko bo desetkrat padel s kolesa, ki ga pri štirih že moral voziti.
MAMA je tista, ki se noro obremenjuje, če pri dveh letih še ni iz plenic, pa bi že moral biti.
MAMA je tista, ki bo morala še najmanj tisočkrat reči NE.
MAMA je tista, ki ljubi neizmerno in brezpogojno!

MAMA je tista, ki nenehno posluša dobronamerne nasvete in priporočila vseh, ki naj bi (odlično) poznali njenega otroka … In vedno znova se trudi (poleg vseh ostalih skrbi) izluščiti najbolj primerne in jih upoštevati. A včasih bi bilo res najbolje poslušati sebe in svojega otroka. MAMA je tista, ki ve!