MAMICA, DOVOLI SI!

Vedno umazana tla, zvrhani kupi posode v koritu in poln koš umazanega perila. Vse to označuje mamico, ki se v pestrem vsakdanu ob službi in majhnih otrocih trudi nekako folgati … Vsi nas opozarjajo naj spregledamo hišna opravila in svoj čas raje namenimo drugim bolj koristnim stvarem in počitku, ker vse skupaj zagotovo ne gre. A imamo potem vse mame doma štalo? A sploh lahko imamo pospravljen dom? A ne želimo tudi urejen dom, redoljubnost in delovne navade prenesti na svoje otroke!?

Maj je izjemno lep mesec. Cvetoča pomlad je že prebujena in vreme kar kliče po spomladanskemu čiščenju, katerega zadnja leta opravljam po obrokih. Morda je za zunanjega opazovalca takšen način res videti precej nesistematičen, ampak dejansko funkcionira! En vikend očistim polovico okenskih površin in naslednji še ostalo polovico. Hihihi, v bistvu je tako videti čisto vsako hišno opravilo (tudi brisanje prahu), vse je po fazah in z vmesnimi igralnimi vložki. Enkrat vmes plešemo, drugič sestavljamo (ali razstavljamo) proge in spet tretjič se igramo kuharje (hm, včasih je igra čista realnost, ker Izak ne zdrži brez hrane več kot dve uri!).

Naše stanovanje je kljub vsemu vedno pospravljeno in urejeno. Za nas! Po naših standardih katere smo v zadnjih letih precej spustili. Se ne obremenjujemo kaj bodo rekli obiski, važni smo MI. Važno je, da se MI v njem počutimo lepo in dobro. Res nismo sužnji nenehnega čiščenja in sterilnosti (kot sem bila to jaz nekaj let nazaj), štale pa zagotovo nimamo. Bi rekla, da to ne ustreza le meni, temveč tudi moškemu delu družine, zato jih tudi poskušam vključevati v vsa opravila in jim pokazati, da je za udobje potrebno nekaj dela in truda. Velikokrat sem se že pohecala, da mi bosta snahi hvaležni in res verjamem, da mi bosta! 😉

Naši četrtki (in/ali petki) so namenjeni skupnemu pospravljanju stanovanja, vsak ima svoje naloge in zadolžitve, tudi najmlajši. Ne gredo ravno po hierarhiji kdo najbolj umaže in ni nekaj kar bi se dalo opraviti na hitro in mimogrede. Je pa res, da smo tisti čas skupaj in da se otroka tudi takrat učita. To je dovolj!

Ostale dneve v tednu pa pospravljamo po potrebi (hihihi, večinoma je ta sicer vedno prisotna, če bi gledali skozi oči nekoga, ki je zeloooo natančen).  Morda bi res lahko kakšno uro več namenila čiščenju, a je mož že kar nekaj let nazaj predvidel kako zelo zaposlena mama bom in mi kupil rojstnodnevno darilo stoletja. 🙂 Šest let nazaj sem ga sicer malo čudno gledala, da si je drznil izbrati tako drago darilo, kot je robotski sesalec znamke iRobot (ki najprej niti ni delovalo tako zelo osebno). Sem pa našega Miškota (tako ga kličemo) kmalu vzljubila in ugotovila, da je z njim res veliko lažje. Bolj osebno ne bi moglo biti, saj z njim resnično privarčujem nekaj minutk, ki jih lahko namenim plesu, sestavljanju (ali razstavljanju) prog ali pa kuhanju že n malice. Sem že omenila, da komaj čakam robotsko kuharico!? 😉

Ni potrebno, da delaš vse sama draga mamica.

Včasih si dovoli sprejeti ponujeno pomoč.

Včasih si dovoli kakšno bližnjico.

Včasih so tudi hrenovke primerna večerja.

Včasih si dovoli spregledati kakšno malenkost.

Včasih si dovoli biti nekdo, ki ima svoje standarde.

DOVOLI SI biti mamica, ki se trudi po najboljših močeh!

Objava je nastala v sodelovanju s podjetjem iRobot.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
49