MAMICA, KAJ PA TVOJE ZDRAVJE?

Pobrskaj po spominu in se poskusi spomniti, kdaj si nazadnje obiskala zdravnika, ginekologa ali zobozdravnika?

Kdaj si nazadnje poskrbela za SVOJE zdravje?

Tudi sama sem nekaj dni nazaj premlevala in tuhtala, kdaj bo čas za naslednji preventivni pregled pri zobozdravniku. In kaj se je zgodilo? Nikakor se ne morem spomniti, kdaj sem ga obiskala!? Zase ne vem, za otroka pa lahko takoj zdaj brez težav naštejem vse preventivne in kurativne preglede. Poznam čisto vse antibiotike, ki sta jih jemala (in tudi diagnoze zaradi katere so bili le-ti predpisani). Poznam imena zdravil, ki jima odgovarjajo in na pamet lahko povem telefonsko številko pediatrinje (tudi sredi noči). Vem vse podrobnosti in za njiju ne potrebujem niti enega samega vpogleda v rokovnik. Super in krasno, saj smo le mamice, a se obenem sprašujem – a ob vsem tem poskrbimo tudi za svoje zdravje? A sebe morda v tem napornem vsakdanjiku nehote zanemarimo?

Pri vzgoji se vedno ravnam po občutku in prepričanju, da z lastnim vzgledom naredimo ogromno. Morda se še vedno ne zavedamo dobro, da smo s svojim obnašanjem našim otrokom dejansko vzorniki, katere bodo prej ali slej začeli posnemati.

Nikoli ne bom pozabila trenutka, ko so mojemu očetu kar naenkrat (in brez hude bolečine) začeli odpadati zobje. Kar tako in iz ljubega miru?! Občasne krvavitve iz dlesni je opazil že prej, a je bil vseeno šokiran nad takšnim razpletom! Pa tako lepe in zdrave zobe je imel in redno je obiskoval zobozdravnika, a ne tako zelo pogosto, kot priporočajo danes. Jasno, saj se dobrih deset let nazaj ni tako zelo poudarjal pomen preventive. Kaj je sledilo? Diagnoza paradontoza in najhujša možna posledica, ki ga je doletela že kmalu po štiridesetem rojstnem dnevu! Ostati brez zob in si (v najboljših letih) urejati protezo ali aparat? Grozno se sliši, ampak to je kruta realnost precejšnjega odstotka ljudi! Zato je prav poudariti, da lahko ogromno naredimo sami in tako najhujši možni scenarij omilimo ali celo preprečimo. Tako mi je namreč zagotovil zobozdravnik, ko sem mu kmalu po očetovi diagnozi vsa zaskrbljena in prestrašena dejala, da imam veliko dedno predispozicijo, ki lahko že kmalu povzroči resne težave. Dejal je, da so redni pregledi ključni, saj zagotovijo zgodnje odkrivanje bolezni in s tem učinkovito zdravljenje. Poudaril je tudi, da lahko z redno higieno tako zobovja, kot tudi medzobnih prostorov in dlesni, najhujše zaplete učinkovito preprečimo.

Zaradi izkušenj, ki jih imam in dejstva, da tudi sicer delam na promociji zdravja, sem prav z velikim veseljem pisala to objavo. No, ne samo zato, pomaga tudi, da smo tudi v resnici navdušeni uporabniki Curaprox zobnih ščetk. Priznavam pa, da sem glede umivanja medzobnih prostorov malce lena, a se bom v bodoče bolj potrudila.

Zobna ščetka očisti le 70% površin zob in dlesni, zato je potrebno tudi učinkovito in redno čiščenje medzobnih prostorov.

Pa zdaj? Sem te prepričala, da pogledaš v rokovnik, se naročiš na pregled in narediš nekaj za svoje zdravje? Jaz že imam termin! 😉

Objava je nastala v sodelovanju s Curaprox Slovenija.