NAJIN ZMENEK

Priznam, da sem že nekajkrat doživela jok in histerijo katerega izmed fantov, ko smo vstopali skozi vrata zdravstvene ustanove. Vsi pravijo, da je večji del otrokovega dojemanja odvisen od staršev, ravno zato mi njun odklonilen odnos ni čisto jasen, saj se že od samega začetka trudim, da bi jima pojasnila in približala ta izjemno plemenit in pogumen poklic, ki ga opravljajo osebe v belem.

Upam si trditi, da malčki večji del omenjenega strahu z leti prerastejo, največja zasluga pa gre zagotovo pozitivnim izkušnjam. Morda je škoda le to, da se veliko več kot o pozitivnih govori o tistih slabih in negativnih izkušnjah, ki nastanejo zgolj zaradi dejstva, da smo za večino zdravnikov le številka, ki jo morajo obdelati v sedmih minutah. Pa vendar upam, da je v resnici tistih slabih izkušenj malo, zato je prav, da javno spregovorimo o pozitivnih in lepih izkušnjah, ki na naše otroke dobro vplivajo.

Mamice smo vedno zelo vpete v otrokovo zdravje, nenehno smo na preži in spremljamo morebitne simptome, ki bi lahko bile pokazatelj kakšne bolezni. Prisežem, da v času odkar sem mamica veliko bolj obvladam vse otroške nalezljive bolezni, kot takrat, ko sem jih sredi noči ponavljala za izpit. A vseeno obstaja kar nekaj področij zdravja na katere mamice nehote pozabimo ali pa celo na eno oko zamižimo, če težave niso tako zelo moteče pri vsakdanjih opravilih. Ena teh pomembnih vidikov zdravja je VID, ki lahko bistveno vpliva na kvaliteto življenja tako otrok, kot tudi odraslih. Andrejka Preskar iz Očesnega centra Preskar pravi, da lahko tistim otrokom, ki pred vstopom v šolo nekoliko slabše vidijo, s pravočasno odkritimi težavami in s pravo terapijo omogočimo, da v pubertetniška leta vstopijo brez očal.

Težave, kot so škiljenje, gledanje televizije s kratke razdalje ali naprezanje pri gledanju, lahko pri otrocih zaznamo že starši in tudi pravočasno ukrepamo. Jaz večjih težav pri Žanu nisem opszils in tudi pri zadnjem sistematičnem pregledu je bilo vse v ok, a sem se vseeno hotela prepričati, zato sva se prejšnjega sobotnega dopoldneva odpravila na mini zmenek, kjer sva obiskala Očesni center Preskar v Novem mestu.

Med vožnjo sem mu razložila kam greva in kakšnega pregleda bo deležen. Poudarila sem seveda, da bom zelo vesela, če bo pri pregledu sodeloval. Hihi, obljubila sem mu celo nagrado. 🙂

Na samem začetku naju je pričakal pogled na čudovit akvarij in ribice, ki so s strani zaposlenih dobile imena. A vidite Nemota? 😉

Pregled je trajal slabih 20 minut in je zaradi sproščenega odnosa (kljub belim haljam) iz Žana izvabil ogromno pozitivne energije in pripravljenosti sodelovanja.

Mislim, da mu je bilo všeč ravno to, da so mu vsak postopek in pregled nevsiljivo in jasno razložile, ter ga povabile k sodelovanju.

Dr. Preskarjeva je poudarila tudi, da oftalmologi s pediatri zelo dobro sodelujejo, saj so skupaj ključni pri ugotavljanju otrokovih težav in skrbi za zdravje. Pri sistematskih pregledih pediatri namreč opravljajo test vida, kjer v primeru slabših rezultatov otroka napotijo na specializiran in bolj natančen pregled, kjer oftalmologi ugotavljajo težave in predpišejo terapijo. V Očesnem centru so omenili tudi pomembnost rednega nošenja predpisanih očal ter pozitivnega pristopa staršev.

Ob koncu je Žan prejel izvid in veliko pohvalo za sodelovanje. Res sem bila ponosna (hihi, on pa tudi)!

Ob izhodu sva si ogledala tudi noro huda in modna sončna očala, ki so mi dala misliti, da bi morala svoji kolekciji najljubših modnih dodatkov dodati nove (z jesenskimi barvami). 🙂

Žan je imel precej podobno zamisel …

Mami, a ti veš, da potrebujem nova sončna očala, kar zelena bi imel!

Premalokrat si zaradi vseh obveznosti vzamem čas, ki bi ga namenila le njemu in odmislila vsa opravila, katera zasedajo naše sobotne dopoldneve. Morda se hecno sliši, a tokrat sem ga videla v čisto novi in do zdaj nepoznani luči. S svojo suverenostjo in prijaznostjo je očaral tudi mene, pa sem le s strani nemo opazovala njegovo obnašanje. Res sem zrasla od ponosa, hkrati pa sem se začela zavedati, da moj mali fant čisto (pre)hitro odrašča!

Objava je nastala v sodelovanju z Očesnim centrom Preskar. Hvala vam za lepo izkušnjo in topel sprejem!