NE GLEDAMO RISANK IN NE IGRAMO IGRIC

Kot mamica se nikakor ne morem znebiti občutka, da bom pri sprejemanju vzgojnih odločitev naredila kakšno hujšo napako. Jah, saj vem kaj si mislite, mame čisto preveč kompliciramo in se obremenjujemo z nepomembnimi malenkostmi. Mogoče včasih res, sama se sicer bistveno manj kot nekaj let nazaj, a še vedno veliko razmišljam, berem in se pogovarjam o vzgojnih pristopih, ki so najbolj primerni. Zakaj to delam? Ker opažam, kako zelo pomembno je, da sem dosledna in vztrajna. Opažam, da se trud dejansko obrestuje. Pa vendar se včasih v poplavi različnih informacij, strokovnih in nestrokovnih ter številnih nasvetov, kaj naj bi bilo prav, in kako poiskati ravnovesje med dosledna in ljubeča, včasih popolnoma izgubim.

Naj navedem primer z gledanjem risank, in igranjem video iger za katere vemo, da so med novodobnimi mamicami zanimiva tema. Spodaj nekaj naključnih primerov, ki sem jih že bila deležna:

A to risanko gledate? Ta je res preveč nasilna, a nisi prebrala xy raziskave?!

Moj pa sploh ne gleda televizije in tako je prav. Mi je nimamo nikoli prižgane!

A ne poznate najnovejše risanke o robotih? Ja kje pa živite, moj otrok jo obožuje !

Kaj pa naj, če le ob risankah poje kosilo? Jaz ga hranim, medtem ko gleda risanke.

Tudi otrok mora s časom naprej in zato lahko moj telefon uporablja kadarkoli si to zaželi.

In kaj je prav? Koliko risanke? Koliko telefona? Ali sploh telefon? Kdaj mu kupiti svoj telefon?

Verjamem, da se čisto vsak starš najde v precepu, ko išče odgovore na zgoraj navedena vprašanja.

V strokovni literaturi navajajo različne pristope, bi pa tokrat izpostavila priporočilo Svetovne zdravstvene organizacije, ki je še do pred kratkim svetovala, da otroku pred vstopom v šolo popolnoma omejimo ekran (tudi risanke). Prav Svetovna zdravstvena organizacija je to priporočilo nedolgo nazaj spremenila s priporočilom uravnotežene uporabe ekranov glede na ostale aktivnosti na prostem oz. gibanjem. Torej, če je otrok tri ure aktiven na svežem zraku, mu lahko kasneje  omogočimo kratko risanko (ki je primerna njegovi starosti in dojemanju).

Kako je z uporabo mobilnega telefona pri nas?

Fantoma moj telefon ni na razpolago, kar se mi zdi ključno in pri njima to učinkuje, ker drugače bi bil razpad sistema, saj bi kar naprej visela na Youtubu in gledala bedarije. Moj telefon uporabljata izjemoma za npr. klic babice in dedka ter za sobotni igralni dan.  To smo poskusno uvedli pred kratkim in pomeni dan, ko dovolim, da v moji prisotnosti 20 minut igrata video igre ali delata online naloge (Žan največkrat izbere šah, kar mi je v bistvu zelo všeč). Za vse to (in za moje brskanje po Pinterestu) pa seveda potrebujem mobilni paket, ki bo omogočal največ. Pri Telemachu imajo fajn ponudbo, kjer se lahko poveže več članov družine in si znižajo mesečno naročnino vsakega izmed vključenih. Pogoj je le, da so vsi družinski člani na istem stalnem naslovu, tudi dva se obrestujeta – smo preračunali. Ob tem si lahko vsak družinski član izbere svoj paket in posebnosti, ki si jih želi. Jaz nujno potrebujem velikoooo prenosa podatkov, preveč po mnenju mojega moža (ampak kaj pa on ve 🙂 ). Vse o družinskih popustih na pakete Več in zelo enostavni online aktivaciji si lahko preberete na povezavi.

Glede priporočil in pravil okoli uporabe ekranov pri otrocih moram napisati, da ni vse tako plastično kot se bere v priporočilih ali člankih najboljših strokovnjakov za vzgojo. Vse zgoraj navedene izjave ne bi smeli obsojati. Včasih se odločamo po najboljših močeh in tako, kot v tistem trenutku zmoremo in tako, kot mislimo, da je prav … včasih to ni v skladu s priporočilom ali tako, kot to počne popolna mamica z igrišča. In nič zato, vseeno je ok. Vseeno smo dobre mame. V to sem prepričana.

Objava je nastala v sodelovanju s Telemach.