NIČ DARIL in PIKA!

Božič, dužina, piškoti in Sam doma stotič. Zame najlepši čas v letu in čas, ko se ustavimo, umirimo in posvetimo en drugemu. Odkar sem mamica je ta lepi čas še lepši in bogatejši. Zdaj so prazniki pridobili tisto otroško razigranost in igrivost. Zdaj Božičku na božiči večer skupaj pripravimo kakav in piškotke. Zdaj na božično jutro z navdušeno odpiramo darila. Zdaj skupaj z njima zopet verjamem v Božička.

Sicer pa moram priznati, da sem kakšna tri leta nazaj želela upoštevati vse nasvete in vzgojna priporočila. Sploh tista povezana z obdarovanjem. Moje pravilo se je glasilo – ENO DARILO IN PIKA! Nič pretiravanja! Bila sem že na meji, da babicam in dedijem prepovem obdarovanje in nakup brezzvezne plastike … Toliko decembrskih daril!? Le kaj jih naučimo s tem!? A je to vzgojno?

Kako zelo sem se takrat motila … Najbolj vzgojno res ni! Res ni po vseh priporočilih, ki jih pišejo najboljši strokovnjaki. A vseeno nimam nobene pravice starim staršem vzeti veselje in navdušenost, ki jih prevzame, ko obdarujejo svoje vnuke! S čimerkoli. S plastiko, objemom ali pa s čokolado.

Te dni sem čutila otroško razigranost in ljubezen, ko so izbirali, zavijali in skrivali vsa presenečenja. Včeraj in danes so vsi, vnuki in stari starši žareli od sreče … To je meni dovolj! To je dovolj, da me nepotrebne igrače niso spravile s tira (kot nekoč). Nekaj plastike gor ali dol. Ni razloga za “mami paniko”! S tem zagotovo ne vplivamo na njihov razvoj in vrednote. Mislim, da imamo zato dovolj drugih priložnosti. Vsi pišejo o čaru in pomenu družinskih praznikov, in še kako prav imajo. Potrebno je prisluhniti družini, vsakemu posebej…  Tudi starim staršem! Vsake toliko jim dovolimo, da so naši Božički! Zdaj je pravi čas, da vsi skupaj ponovno verjamemo v Božič (in Božička)!

Lepe, mirne in zdrave praznike vam želimo,

MAMI NA OFF Z DRUŽINO