“NORIMO”

 20160716_084513

To je ta neprijetni del materinstva, brez katerega očitno ne gre.  Zagotovo je vsaki mamici najbolj hudo takrat, ko njen otrok trpi in mu nikakor ne more pomagati. Mene je  v preteklih dnevih veliko bolj kot nespanje, zdelal psihični napor, ki je stalen spremljevalec vsake otroške bolezni. Največji nauk, ki sem ga v času materinstva naučila je ta, DA VSE MINE!

ZA VSAKIM DEŽJEM VEDNO ZNOVA IN ZNOVA POSIJE SONCE!

Pa vseeno priznam, da so me pretekli dnevi popolnoma spravili s tira. S svojim otrokom sem trpela in jokala. Dneve in noči. Največ, kar sem mu lahko dala in nudila sta bila ljubezen in potrpežljivost. Vsi nauki so tokrat padli v vodo. Bilo je kar precej hudo. Je pa res, da že počasi mineva. Končno! Kaj se nam je zgodilo, se sprašujete?

Že kar lep čas “jih” pričakujem in zdaj smo jih končno tudi dobili. En dan po morju so nas obiskale. Zbrale so si namreč zelo dober termin in nam dovolile uživati v morskih radostih, potem pa so zelo intenzivno “napale” našega triletnika, ki jih je bil sprva zelo vesel. “Mami poglej me! Tako kot Jan imam tudi jaz kozice!” Kasneje, ko ga je začelo srbeti in peči pa je govoril, da jih ne želi imeti več. Po štirih dnevih se je začela velika agonija … Jamral in tožil je, da ga močno boli! Dretje in jok, cel dan in celo noč. Bili smo že bolni in večkrat je bilo hudo, ampak tako kot zdaj pa še ne. Ne razumem zakaj morajo naši mali pikci dati vse to čez? Kje je zdaj ta naša “napredna” farmacija?! Kje je zdravilo!? Verjamite v tem tednu sem jih preklela stokrat. In verjetno jih bom čez dva tedna zopet! Še ena takšna izkušnja nas čaka pri Izaku. Pričakujem jih čez 14 dni (če je verjeti teoriji), ko bomo na morju. Najprej sem želela odpovedati, premakniti dopust, čakati da odpadejo krastice … Še dobro, da imam moža, ki me velikokrat spusti na realna tla! 🙂 “Go with the flow!” mi je rekel in še prav ima! Glede na to, da je poletje in dopust se tudi jaz prepustim … Morski zrak in sproščenost bosta zagotovo dobro vplivala na našega bolnika. Ko in, če jih dobi tudi štirinajstmesečnik bo to problem, ki ga bomo reševali takrat in ne že zdaj. Pa vseeno potiho molim in upam, da bo pri njemu  potek bolezni v blažji obliki.

Že večkrat sem omenila, da imam malce poklicne deformacije. 🙂 Zato v nadaljevanju nekaj malega o NORICAH … Bolj mirna in sproščena sem takrat, ko sem osveščena in seznanjena. Verjamem, da ste tudi ve.

NORICE ali VODENE KOZE

so zelo nalezljiva bolezen, ki prizadenejo zlasti otroke. Povzroči jo okužba z varičela virusom ali virusom noric, po kateri razvijemo doživljensko odpornost (so tudi redke izjeme, kjer se bolezen razvije dvakrat). Bolezen pri otrocih poteka v zelo blagi obliki, veliko hujši simptomi se razvijejo pri odraslih in osebah z oslabljenim imunskim sistemom. Zelo nevarna je okužba za nosečnice (in plod), v kolikor bolezni niso prebolele že prej.

norice1

Virus se prenaša kapljično s kužnimi kapljicami, ki nastanejo pri kašlju in kihanju obolelih. Možen prenos je tudi z okuženimi rokami ali neposrednim stikom z mehurčki. Okužba preko igrač in predmetov je manj verjetna, saj virus na zraku preživi le deset minut.

Simptomi se pojavijo od 10 do 21 dni po okužbi. Bolezen se začne z blago povišano telesno temperaturo, glavobolom in bolečinami v sklepih, nato pa se na koži pojavijo srbeči mehurčkasti izpuščaji (najprej rdeče lise v katerih se razvijejo vodeni mehurčki). Najprej se pojavijo na trupu in obrazu, šele nato preselijo na okončine. Redkeje jih lahko opazimo tudi v sluznicah. V približno enem dnevu (odvisno od velikosti) se mehurčki posušijo in na njihovem mestu nastane krasta, ki čez nekaj dni odpade. Sveži mehurčki nastajajo do 7 dni, ki se pojavljajo v zagonih (ko prvi izpuščaji že zorijo, se istočasno pojavljajo tudi novi).

Specifičnega zdravljenja za norice ni. Če se pojavi povišana telesna temperatura jo znižujemo z antipiretiki (npr. Daleron). Lajšanje srbečice blažimo z antihistaminikom (npr. Claritin). Priporočajo tudi ustrezno higieno s tuširanjem (mlačna voda), po katerem kožo le na rahlo popivnamo (ne brišemo).  Zaradi možnosti prenosa virusa po telesu je dobro, da otrokom postrižemo nohte.

In enostavno ČAKAMO, DA MINE! Hitro pridejo in tudi odidejo!

In še ena posebnost, ki je nam pomagala, čeprav mož pravi, da samo čaram. 🙂 Tuširanje z raztopino hipermangana – se mi zdi, da je od takrat malce boljše.

20160717_182104[1]

Tako je Žan videti danes, po sedmih dneh. Bolje razpoložen, vesel in z apetitom ga je prav v veselje gledati in opazovati! Zopet uživa v vseh otroških igrah in razposajeno “nori” ter skače, brez bolečin in skrbi. Zdaj sem tudi prvič doživela tisto pravo zahvalo za vso podporo, ki sem mu jo nudila v preteklih dnevih. Lupčkom in objemom ni videti konca. Otroci vedo in se zavedajo čisto vsega kar naredimo za njih. LJUBEZEN JE NAJBOLJŠE ZDRAVILO!

Pazite nase,

MAMI NA OFF

 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
8