DRUGA NOSEČNOST IN ZAPLETI

Moja druga nosečnost je bila vse prej kot mirna. Prisotna slabost in utrujenost sta ena stvar, malce težji zapleti v nosečnosti pa dajejo novo dimenzijo, ki jo ne privoščim čisto nikomur! Ja, včasih res ne gre vse po načrtu!

Brezskrbnost in lahkotnost v moji drugi nosečnosti žal ni dolgo trajala. Na pregledu nuhalne svetline v 13. tednu nosečnosti se je vse “porušilo”. Spominjam se, kot bi bilo včeraj. Bil je čudovit petek močno obsijan s soncem. Polna optimizma in tudi s kančkom zanimanja po spolu sva z možem prispela v ambulanto izbrane ginekologinje. Njen začuden in resen pogled (kljub temu, da je sicer vedno nasmejana) je bil zame prvi znak, da je nekaj narobe. “Samo še nekaj poskusim … Še enkrat bom izmerila …” so bile njene besede. Takrat sem vedela … Čutila sem, da nama ne bo sporočila lepih novic. “Žal ima plod nekoliko povečane možnosti za Downov sindrom. Rezultat je 1:150! ” je dejala in me v tem istem trenutku spravila v jok.

Nadaljevanje najine zgodbe si lahko preberete tu. Želela sem miren preostanek nosečnosti zato je bila zame amniocenteza nujna. Žal mi je, da se že prej nisem bolj pozanimala in raziskala druge možnosti. Zagotovo bi bila veliko bolj sproščena in pomirjena, če bi bila deležna neinvazivne metode odkrivanja kromosomskih napak. Vesela sem, da so zdaj na voljo bolj prijazni, varni (in hitrejši) testi, ki so v tem občutljivem nosečniškem obdobju še kako dobrodošli. Zanj so se odločili tudi Rebeka Dremelj in Stančka Šukalo. Informiranost je ključnega pomena in zato današnjo objavo namenjam Nifty testu.


NIFTY TEST

Z novimi tehnologijami analize DNK je mogoče na osnovi vzorca krvi matere analizirati DNK otroka že v 10. tednu nosečnosti in z več kot 99 % natančnostjo odkriti kromosomske nepravilnosti kot je Downov sindrom, Edvardsov sindrom, Patau sindrom in druge. Na ta način je pričakujočim staršem omogočeno, da lahko že zelo zgodaj preženejo skrbi ali se bolje pripravijo na morebitne zaplete med nosečnostjo.

Marsikateri pričakujoči starši želijo vedeti, kakšnega spola bo otrok. Kaj pa možne bolezni?

Predrojstvena testiranja za nekatere težje oblike kromosomskih nepravilnosti (trisomij) pri plodu se izvajajo že dalj časa, zlasti pri tistih nosečnicah, pri katerih so predhodni presejalni testi pokazali povečano tveganje za prisotnost trisomij, nosečnicah starejših od 35 let in tistih, ki imajo v družini znane primere kromosomskih napak. Za testiranja se uporabljajo diagnostične metode kot je amniocenteza, ki ne predstavlja samo tveganje za splav, ampak je tudi zelo neprijetna in stresna za nosečnico. Z novimi tehnologijami analize DNK pa je sedaj testiranje postalo bolj preprosto in varno.

Neinvazivno predrojstveno testiranje NIFTY (Non-Invasive Fetal TrisomY testing) je revolucionaren prispevek genetike v perinatalni medicini, s katerim lahko odkrijejo vse različne kromosomske nepravilnosti. Testiranje se imenuje neinvazivno, saj gre za preprost odvzem 10ml krvi nosečnice v kateri se nahaja tudi delež proste DNK ploda. Test je samoplačniški in se ga lahko izvede že od 10. tedna nosečnosti naprej, rezultati testa so znani že v roku 10 dni. Testiranje ne predstavlja nobene nevarnosti za otroka in mater, zato je primerno tudi za nosečnice, ki niso v rizični skupini, a lahko s testom obdobje nosečnosti preživijo bolj brez skrbi.

Z NIFTY testom je mogoče z več kot 99-odstotno zanesljivostjo zaznati trisomijo kromosoma 21 (Downov sindrom), 18 (Edwardsov sindrom), 13 (Patau sindrom) in anomalije spolnih kromosomov (Turnerjev sindrom, Klinefelterjev sindrom, trojni X sindrom in sidro XXY). Novost pa je tudi odkrivanje trisomij kromosomov 22, 16 in 9, ki najpogosteje vodijo do spontanega splava pred rojstvom.

NIFTY je najbolj razširjen neinvazivni predrojstveni test, saj je na voljo v več kot 50 državah po vsem svetu, analiziranih pa je bilo že več kot 1.000.000 testov. V Sloveniji je test možno opraviti v 23 ginekoloških ambulantah in klinikah, katere lahko najdete tu. Več informacij o testu pa lahko dobite na njihovi FB strani.


Preden sem postala mamica sem svoje odlično zdravje jemala kot nekaj samoumevnega. Moram priznati, da se je to spremenilo takoj, ko sem zagledala dve črtici na nosečniškem testu. Mogoče je res slišati zguljeno, pa je še vseeno zelo resnično. Moja zgodba se je na srečo zelo dobro končala in v roke sem nekaj mesecev dobila popolnoma zdravega štirikilogramskega korenjaka. Hihihi, dodala bi še nagajivega in zahtevnega ampak ok, pustimo “nepomembne” malenkosti za kakšno drugo objavo.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
16