OBČUTLJIVI!

Otrok se ti vrže na tla in začne komplicirati … kaj storiti?

Ob vstopu v novo vrtčevsko/šolsko leto ne morem mimo tega, da ne bi novega poglavja povezala z maminim največjim strahom – otrokovo trmo. Glede na dosedanje izkušnje so na mojo žalost začetni tedni precej obarvani s takšnimi izpadi, kljub temu, da na splošno rada hodita v vrtec. Nič čudnega, bi rekla marsikatera, jaz pa po 5 letih materinstva še vedno ostanem odprtih ust, ko se mojemu triletniku v najrazličnejših situacijah poruši svet in se strma. Največkrat mi je takšno početje nejasno in pojma nimam, kako bi morala reagirati, da bi bilo po vzgojnih protokolih. Včasih pomaga tisto, kar sem naredila prejšnji teden, včasih pa žal ne pomaga popolnoma nič!

Otroci naj bi bili skrajno prilagodljiva bitja, ki se hitro navadijo na spremembe. Seveda, nekateri se, a vseeno to ne drži vedno pri vseh in v vseh okoliščinah … kot imamo odrasli težave s spreminjanjem delovnega kolektiva (ali česarkoli drugega v življenju), imajo lahko tudi naši otroci težave s privajanjem na novo igralnico, vzgojitelje/učitelje ter otroke. A kdo morda vpraša štiriletnika, ali bo pogrešal svojega najboljšega prijatelja, s katerim sta bila eno leto prej kot rit in srajca? Nihče, ker je vsem popolnoma jasno, da so spremembe za njega koristne in zato z izgubo prijatelja ne bi smel doživeti nobene škode, ker si bo itak našel druge. Delno se strinjam, a teh sprememb je res ogromno in nekatere niso tako zelo nujne. Priznavam, da me je bilo malce strah pisati te besede, ker namreč ob vsakem glasu, ki ga mamice spustimo vezano na to temo, dobimo komentar, da smo občutljive me in ne otroci. Nihče pa ob tem ne pomisli, da le-ti svojo občutljivost/žalost pokažejo pri mamici, ko pridejo domov. A ni popolnoma normalno, da smo občutljive? Saj se zavedate, da gre za naše otroke in ne za sosedov traktor, kajne?! 

Nekoliko bolj naporno in stresno začetno obdobje lahko negativno vpliva na otrokov imunski sistem, ki kar naenkrat postanejo občutljivi in dovzetni za vse povzročitelje bolezni. Stres, spremembe vremena, zadrževanje v notranjih prostorih in številne možnosti okužb botrujejo, da se v prihajajočem jesenskem času pojavijo prehladi in ostala najrazličnejša obolenja, ki jih je možno preprečiti ali ublažiti. Mi smo že nekaj let zvesti uporabniki izdelka Imunoglukan, sirupa za otroke, ki nas ni razočaral, zato mu že od Žanovega prvega leta starosti ostajamo zvesti (o tem sem že pisala tu). Sirup vsebuje naravno sestavino izolirano iz gobe bukov ostrigar, ki je v kombinaciji z vitaminom C zelo učinkovita pri podpori imunskega sistema. Podrobne informacije o izdelku Imunoglukan najdete na tej povezavi, lahko pa se obrnete tudi na svojega pediatra ali farmacevta v lekarni.

Nisem strokovnjak na področju vzgoje, a vseeno poznam univerzalno zdravilo pri občutljivosti in trmi, ki si ga upam javno deliti. Torej, kaj je to kar res pomaga? Rekla bi, da mamin objem in poljub, kaj pa ve mislite?

Foto Eving

Objavo smo zapisali kot ponosni ambasadorji izdelka Imunoglukan, podjetja Medis.