OBRNITE SE STRAN!

Videla sem ta grdi pogled, ki ste mi ga namenila tisti trenutek, ko smo se v restavraciji usedli zraven vas. Mi je res žal (no, če sem lahko iskrena mi sploh ni), ker je modri stol poleg okna in vaše mize izbral moj izjemno nerazpoložen in zelo lačen štiriletnik, ki je v resnici pravi dobrovoljček.

Še preden smo uspeli naročiti kosilo je Izak polil in razbil kozarec, Žan pa je točno takrat, ko sem pospravljala nered in reševala moker telefon na ves glas tečnaril, da mu je en kozarec soka premalo. Seveda mu je, če pa soka nikoli ne pije in mu je to cel dogodek. Takrat ste nas le obsojajoče opazovala. Slamici različnih barv, ki ju je prinesel natakar pa sta bili razlog, da dvoletnik doživi živčni zlom in se vrže po tleh, pa to sicer ne naredi dostikrat. Takšni so, dvoletniki namreč, se pač vržejo na tla, ko jim kaj ne paše. In starši smo tisti, ki moramo v takšnih situacijah prav reagirati. Prav in vzgojno, zato ne dovolimo izsiljevanja! Obsojajoči pogledi so se stopnjevali!

Moja otroka nista mirna in tiha. Sta živahna in razigrana, nerada sedita pri miru. Kljub temu sta lepo vzgojena! Sta raziskovalca in rada sprašujeta, se naglas smejita in opazujeta ljudi okoli sebe. Kljub temu sta lepo vzgojena! Sta vljudna in razumevajoča. Vsakič, ko vstopita v prostor pozdravita, tudi takrat, ko oseb ne poznata. Žalosti me, da niste pozdravili nazaj!

Draga gospa za sosednjo mizo! Obrnite se stran, če vam ne paše jok ali smeh ali kričanje ali glasno hihitanje ali radoveden otroški pogled ali nedolžno vprašanje ali pač dejstvo, da so otroci … Ker to so! So le otroci, ki se jih mi – novodobni starši, kljub vsem novodobnim izzivom in obsojajočim pogledom trudimo vzgajati kar se da najbolje.

Vem, da moje metode niso vedno po vseh priporočilih. Vem, da delam napake, pa vendar so izkušnje v resničnem življenju za naše otroke pomembne. Tako vzgajamo mi, tako ste vzgajali vi in tako smo bili vzgajani mi. Razumem, da sta jok in kričanje moteča, verjemite meni še bolj kot vam, a se tudi s to izkušnjo moj otrok nauči nekaj novega in raste. Povsod, doma in tudi v javnosti. Temu se reče vzgoja in nekaj solz, ker mu nisem dovolila že tretjega kozarca soka ali, ker ne dovolim sladice nikakor ne pomeni, da sem na svoji poti zgrešila. Nikakor ne pomeni, da si zaslužim obsojajoče poglede. Lepo vzgojen otrok se ne rodi! Vzgoja je proces, za katerega je potreben čas in tudi kakšna solza (ali živčni zlom) v javnosti!

???