POSKUS USTRAHOVANJA

2

Nisem ravno navdušena nad ustrahovalnim načinom vzgoje, za katerega pravijo, da na kratek rok vedno deluje, vendar pa naši malčki ne razvijejo pravega občutka zakaj morajo nekaj storiti. Vse naredijo iz strahu in ne zato, ker bi razumeli, da je to za njih dobro in v tistem trenutku nujno potrebno. Posledice kot so bes in agresija lahko v njih ostanejo celo življenje in se kažejo v kasnejših odnosih. Strokovnjaki pravijo, da je najboljši način intenzivno poslušanje otroka, ter prepoznavanje njegovih želja. Vzgoja brez nasilja in dogovor je vsekakor idealna in dolgoročna kombinacija.

otverzhennye-deti-v-krugu-sverstnikov

Teorija veliko prenese, a ne? Zagotovo je prava pot težja in bolj naporna, od nas pa zahteva veliko potrpljenja in energije. Sploh takrat, ko želimo obvladati napade trme in jeze, ki so pri malčkih neizbežni. V praksi je marsikdaj nemogoče ravnati po vseh teoretičnih načelih, potrebno se je prilagajati situaciji in otrokovem karakterju. Tudi sama poznam teorijo, ampak včasih enostavno “poči”.

Zdaj pa malo za hec. Naj vam zaupam kaj se nam je pripetilo pred kratkim…

Imeli smo enega tistih sivih, oblačnih dni, ko je šlo enostavno vse narobe. Da ne govorim o mojem malem sončku, ki je bil takrat največji “črn oblak«. Cel dan je bil neubogljiv, nikakor ga nisem in nisem mogla pomiriti. Ja, pridejo tudi takšni dnevi. Pika na i (ko sem dokončno znorela) je bil njegov fizični obračun z mlajšim bratcem. To je bila kaplja čez rob. Na lep način ni šlo, nisem imela več energije. Brez razmisleka, v čistem besu sem začela kričati in med drugim tudi groziti oz. ustrahovati. »Žan zdaj pa dosti, po pošast grem. Takoj zdaj grem po veliko pošast! Dovolj te imam« je bilo slišati po celem stanovanju (in bližnji okolici). Misleč, da ga bom ustrašila, sem z zanimanjem opazovala njegovo reakcijo. Veste kaj se je zgodilo? Gledal me je nekaj sekund in izjavil: »Jaz grem tudi s tabo po pošast, mami!« Od smeha (katerega sem poskušala skriti) bi me kmalu pobralo…

Toliko o mojemu poskusu ustrahovanja. 🙂

MAMI NA OFF