PRIJAZEN, DOBROSRČEN IN REDOLJUBEN

Vzgoja otrok je ena najbolj zahtevnih stvari, ki sem jo v življenju kadarkoli počela. Ne vem zakaj je temu tako, morda tudi zato, ker se nenehno sprašujem, ali sem res naredila največ, kar je v moji moči. Morda zato, ker se sprašujem, ali je moj otrok res lepo vzgojen? A je dovolj, da ga učim lepih in kulturnih manir, ali bi ga morda morala seznanjati s kakšnim tujim jezikom in enciklopedijami, da bo še bolj pameten? Kako naj najdem tisto zlato sredino, da bo odrastel v prijaznega, dobrosrčnega in empatičnega moškega? Takega, ki bo skromen, a se bo v pravih trenutkih vseeno znal postaviti zase. Takega, ki bo spoštoval in cenil ženske. Takega, ki svojih umazanih nogavic ne bo puščal na tleh in takega, ki bo vedel zakaj črno in belo perilo ne peremo skupaj.

Zakaj je vzgoja tako zelo zahtevna?

Morda imamo takšen občutek tudi zaradi vseh priporočil, ki jih mladi starši nenehno beremo oziroma poslušamo. Res si upam trditi, da je včasih tega pritiska o starševski odgovornosti malenkost preveč. Starši bi namreč morali biti strogi, a ne preveč, ker lahko dosežemo ravno nasprotni učinek. Nenehno bi jim morali kazati, da so ljubljeni, a ne preveč, da se ne spremenijo v prave male razvajence, ki bodo prej ali slej v breme naši družbi. Morali bi jim pustiti, da kuhajo, perejo umazano perilo in pomivajo okna, a ne preveč, ker tudi uživati v otroštvu.

Kako vzgajati, da bo prijazen, dobrosrčen in empatičen?

Jaz si poleg vsega zgoraj naštetega želim tudi, da sta redoljubna. Kam pa bi prišli, če bi jaz nenehno čistila za tremi fanti? Najverjetneje bi se mi kmalu zmešalo od vsega, zato ju z možem (ki jima je kar dober vzgled) že zdaj navajava na vsakdanje malenkosti. Začne se že v trgovini, kjer sodelujeta pri izbiranju samih izdelkov, ki gredo v nakupovalni voziček. Vedno izbereta tisto, kar jima je najbolj znano in od izdelkov za pranje sta to tekoči gel za perilo Persil in mehčalec Silan sensitive, ki ju uporabljam že od Žanovega rojstva, ker sta primerna za občutljivo in nežno otroško kožo. Od samega začetka ju poskušam navaditi, da smo za kup perila na sedežni zadolženi vsi in ne samo mami. Navajam ju, da umazano perilo ne sodi na tla, temveč v tisti gromozanski koš v kopalnici, ki je nenehno poln. Hihi, bom iskrena in včasih vse to uspe, spet drugič ne, a v materinstvu in pri vzgoji je pomembno vztrajati, kajne?

Nisem prava oseba, da bi delila starševske nasvete in jih zato tudi ne nameravam. Vam pa bi zaupala nekaj, kar preverjeno drži. Menim, da je vzgled najboljše orožje pri vzgoji. Želiš, da je tvoj otrok prijazen, dobrosrčen in empatičen? S svojim vzgledom mu pokaži, kako naj bo takšen!

 

 

Objava je nastala v sodelovanju s podjetjem Henkel.