ROJSTNO DNEVNO ANTIBIOTIČNO DARILO

 

Za nami je divji in precej naporen teden, zaznamovan s pripravami na prvo rojstno dnevno zabavo. Ja, naš mali sonček bo v nedeljo praznoval. 🙂 S kakšno svetlobno hitrostjo se je obrnilo eno leto… Vsi smo v nekakšni evforiji in poleg normalnega, vsakodnevnega živžava se ukvarjamo še s peko piškotkov, izbiro darila in torte, organizacijo nepozabne zabave in še kaj bi lahko uvrstila na družinski seznam tedenskih opravil. Nič ne jamramo, je prav fajn, ker smo načrtovanja in organizacije deležni čisto vsi. No skoraj vsi. Le naš mali slavljenec nemo opazuje dogajanje in nam včasih podari kisel nasmešek. Pretekle dni ni bil ravno najbolje razpoložen. V bistvu je bil popolnoma drugačen kot sicer, saj je po navadi nasmejan in zgovoren. “Otroci imajo tudi slabe dni!” sem si mislila in ponavljala v glavi. Ali pa ga mučijo zobki… Ti so vedno super izgovor za slabo volje in nespečnost.

Vse do danes zjutraj… “Zdaj pa dosti!” sem si rekla. Zdaj bom tej stvari prišli do dna! Že včeraj me je spreletela ideja, da bi lahko imel vneta ušesa, ampak sem se dokaj hitro premislila, ker sem v glavi naštevala simptome, ki spremljajo vnetje. Ni vročine, ni prehlada, ni zamašenega noska, ni praskanja po ušeskih – NIČ! Ni nikakršnih simptomov po katerih bi lahko sklepala, da gre za to ali katero drugo bolezensko stanje. “Ok, zagotovo so zobki ali prebava!” sem se tolažila. Po zelo naporni noči in jutranjem jokanju sem se odločila – TAKOJ GREVA K ZDRAVNIKU! Lahko me v ambulanti čisto vsi nadrejo, ker vozim zdravega otroka! Ni vidnih znakov, ampak je s tabo definitivno nekaj narobe… “Zagotovo so zopet ta ušesa!” sem si ponavljala (pozabila sem omeniti, da smo imeli natanko en mesec nazaj hudo vnetje s predrtim bobničem). Da ne dolgovezim preveč… Zdravnica je potrdila moje domneve in predpisala antibiotično zdravljenje ter sredstvo proti bolečinam. “Kako, če nima drugih simptomov?” sem jo spraševala. Po njenih besedah, je okužba pred enim mesecem pustila posledice. Nekaj preživetih bakterij in neučinkovit antibiotik sta povzročila ponovitev vnetja.

60260546

Na kratko o VNETJU SREDNJEGA UŠESA (povzeto po dr. Klemen Jenko, otorinolaringolog)

Otroci so bakterijskemu vnetju ušes bolj podvrženi kot odrasli zaradi anatomije. Estahijeva cev, ki povezuje žrelo in uho je pri otrocih krajša, bolj položna in odprta.  Ravno zato bakterije iz nosno-žrelnega prostora lažje pridejo v uho in tam povzročijo vnetje. Ta so najbolj pogosta med 6. in 24. mesecem starosti, potem pa se umirijo. Razlog za zmanjšanje je podaljšanje estahijeve cevi in razvoj imunskega sistema, ki se bojuje proti okužbam. V kolikor so vnetja primerno in pravočasno zdravljena, ni večjih nevarnosti za razvoj slušnih motenj. Lahko pride tudi do poka bobniča in izteka gnoja, kar v večini primerov ni nevarno. Predrtje ali perforacija bobniča se (sploh pri otrocih) zelo hitro zaraste.

Vnetje ušesa pri otroku prepoznamo zelo hitro, saj gre za zelo hudo bolečino, katero velikokrat spremlja povišana telesna temperatura. Otrok se grabi za ušesa, slabo spi in je zelo razdražljiv in nerazpoložen. Največkrat se pred samim vnetjem pojavijo znaki prehlada z zamašenim noskom, bolečino v grlu in slabšim apetitom.

Za preprečevanje vnetja zdravniki svetujejo dobro prehodnost v nosnem prostoru. Zato priporočajo redno čiščenje nosu in uporaba fiziološke raztopine za mehčanje sluzi. Nenazadnje naj omenim, da je za zdravje naših malčkov pomembna dobra odpornost. Ključ do te je v zdravi prehrani in gibanju na svežem zraku.

60533360

Objavo sem napisala zelo na hitro, ker res ne utegnem, hitim svojemu malemu bolniku… Se opravičujem za vse morebitne slovnične napake. Predvsem sem želela poudariti, da sem se zopet naučila nekaj izredno pomembnega in mogoče bo to koristilo še kateri izmed vas. Materinski zlati instinkt, ki ga včasih preslišim ali pa mu ne dajem velike veljave je zagotovo nekaj izjemnega, saj mi vedno (ampak res vedno) pove kaj je najbolje za mojega otroka! Knjige, priročniki, nasveti prijateljic so zelo dobrodošli. A je zadnja postaja pred pomembnejšimi odločitvami vedno tisti tihi glasek, ki ve kaj je prav! Za to potrebujem le mojega malega sončka in sebe, nikogar drugega! Zato mamice, POSLUŠAJTE SE! To je to – to je bistvo uspešnega materinstva in vzgoje.

Imejte se radi in pazite nase,

MAMI NA OFF

 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
2