STE MORDA VEDELI …?

Ko sem se pet let nazaj prvič soočala z nosečniškimi tegobami, sem bila prepričana, da o materinstvu vem veliko. Bila sem prepričana, da vem dovolj in da bom svojega prihajajočega otroka brez večjih težav negovala in vzgajala. A sem kljub temu veliko spraševala in še več brala. Pri meni je bil namreč čedalje večji trebuh tudi znak, da moram o svojem prihajajočem novorojenčku izvedeti še več. V omenjeni situaciji je to seveda potegnilo za sabo tudi nekaj takšnih informacij, ki jih ne bi rabila izvedeti, ker so me spravljale v žalost in slabo voljo. Po moje je iskanje teoretične razlage za stanja, ki se ti lahko v nosečnosti, ob porodu in prvih mesecih zgodijo, izredno velikega pomena.

Še vedno se spomnim tistih prvih dni, ko sem v svoje naročje prvič stisnila Žana, bil je čisto majhen in nebogljen. Bil je drugačen, kot je danes. Dobro sem vedela, da neprespanim nočem sledi utrujenost. Vedela sem, da bo dojenje vse prej kot pravljica. Vedela sem, da ne bo lahko in res ni bilo. Bilo je nekaj najtežjega, kar sem kadarkoli doživljala. Verjamem, da bom s to izjavo sprožila cel val obsojanja, a zdaj (po petih letih materinstva) si upam brez večjih zadržkov o tem tudi spregovoriti.

Ko sem božala trebušček in odštevala dneve do poroda, sem slišala ogromno zanimivih teorij in razlag vsakega mimoidočega, ki je že doživel (ali pa tudi ne) to, kar bom doživaljala sama. Povedali so mi, da dojenčki izjemno radi spijo. Niso pa povedali, da to ne pomeni tri ure mirnega spanca zame. Povedali so, da bo naval mleka prej ali slej prišel in naj le pogumno vztrajam. Niso pa povedali, da bom ob tem vztrajanju in živciranju povzročila odpor do nečesa, kar naj bi bilo naravno in enostavno. Povedali so mi, da imajo nekateri otroci nekaj tednov po porodu precejšnje težave s kožo. Na njihovem obrazu, ki naj bi bil tako lep, mehek in sijoč (kot je videti v vsaki reklami) se lahko pojavijo kar precej obsežni izpuščaji. Seveda, to sem vedela, a me je stanje kože na mojem otroku vrglo iz tira. Dobesedno!

Težave s kožo, ki je naš največji organ, so tiste, ki nas precej prizadenejo. Morda tudi zaradi dejstva, da se hitro opazijo in pa zato, ker na tržišču in v domači rabi obstaja cela paleta najrazličnejših izdelkov, ki naj bi bili za občutljivo kožo (kot je koža otroka) primerni. Iz svojih izkušenj sodeč bi rekla, da je izbor prave kozmetike ena velika znanost. Ravno zaradi slednjega sem se z veseljem udeležila predavanja Dermclass, kjer je bilo ogromno govora o tem, kako pravilno in na zdrav način negovati kožo dojenčka in malčka. Dermatovenerologinja nas je seznanila z ogromno zanimivostmi, za katere bi najverjetneje potrebovala kar nekaj blog zapisov. Zato bom z vami delila le tisto, kar se mi je najbolj vtisnilo v spomin.

STE VEDELI, da je tudi pri otroški koži izjemno pomembna skrb za preventivo? Dermatologi pravijo, da kožo po vsakem tuširanju nežno popivnamo in navlažimo s primerno kremo, ter na ta način zagotovimo, da ne pride do težav zaradi suhe kože. 
STE VEDELI, da so skoraj vsi strahovi nepotrebni? Ja, največkrat je vsa panika, ki jo mamice začutimo ob pojavu izpuščajev na koži naših malčkov, ki je tudi izjemno občutljiva, nepotrebna. Velikokrat stvari same od sebe izzvenijo, potrebno jim je le dati čas in razumeti, da izpostavljenost zunanjim dražljajem na koži pušča posledice.
STE VEDELI, da strokovnjaki priporočajo rabo kozmetike, ki je klinično preizkušena. Izogibati se je potrebno vsem doma pripravljenim in nepreverjenim mazilom, ki lahko ob nanosu začetne težave le še poslabša.

 

Celotno okroglo mizo s še več zanimivimi dejstvi, kjer smo blogerji postavljali vprašanja dermatovenerologinji, si lahko ogledate tu.

 

 

In še nekaj utrinkov z zelo poučnega dogodka, ki ga je za nas organiziral La ROCHE-POSAY.

 

 

Predavanje je s svojim strokovnim znanjem in izkušnjami nadgradila dermatovenerologinja dr. Škoberne, ki je na poljuden način obrazložila zmotna dejstva o negi dojenčkove in otrokove kože, ki največkrat krožijo po spletu in raznih skupinah.

 

 

 

 

 

Izdelka, ki sta trenutno v uporabi oz. na preizkušanju pri nas sta primerna za nego novoroječkove kože takoj po rojstvu. Lipikar Baume AP+ in Lipikar Syndet AP+ sta klinično preizkušena izdelka in se priporočata pri občutljivi, zelo suhi, razdraženi in koži nagnjeno k srbečici, ter alergijam. Da ne pozabim še na to, da sta si fanta ob mojemu prihodu domov takoj prilastila kremo v stiku Lipikar AP+, ki je primerna za ne nego suhe in občutljive kože. In s to se redno in brez težav že en teden mažeta, brez mojih prošenj in ne vem kakšnih zgodb, zakaj je nega kože potrebna. Ah, fantki, le kdo bi jih razumel? 😉

 

 

 

Tisti, ki me redno spremljate veste, da mi zdravje predstavlja eno najpomembnejših vrednot, katero je potrebno jemati z odgovornostjo. Najbolj seveda takrat, ko se gre za zdravje naših otrok, ki še ne znajo skrbeti zase. Zato sta znanje in informiranost ključna.

Objava je nastala v sodelovanju z La Roche-Posay, več o njihovih izdelkih si lahko preberete tu.