ZA ŽILE REZAT

V drugi nosečnosti sem bila precej samozavestna in prepričana v to, da prihod novega družinskega člana ne bo bistveno spremenil naše družinske harmonije. Predvidevala sem, da bo naporno, ampak še vedno dosti lažje kot je bilo prvič. Predvsem zaradi vsega znanja in izkušenj. Zdaj vem, da so vsi načrti, ki se tičejo otrok in vzgoje velikokrat napačni in izjemno težko dosegljivi.

Kakršnakoli priprava na materinstvo je praktično nemogoča. Pomagajo le informacije in izkušnje prijateljic, če so seveda iskrene. Pomaga, če veš kaj lahko pričakuješ!

Najbolj se mi je vtisnilo v spomin, ko mi je znanka in mamica »two-under-two« na pol v šali, na pol zares dejala: »Včasih je za žile rezat!«. Pravzaprav je povedala še veliko več, ostalo sem nekako preslišala, saj so mi v glavi odmevale te tri besede… “Kaaaaj? A tako, hudo?” sem si mislila. Z navideznim nasmeškom na obrazu sem obstala in razmišljala… Ojoj, a mi bo sploh uspelo? Nekaj dni za tem sem srečala prijateljico, ki ima tri male razgrajače (same fantke). Vsa nasmejana me je prepričevala, da naj razmišljam že o tretjemu, ker je tako fajn in super… Razumem, da smo različno dojemljivi in občutljivi za vso težo, ki jo zahteva materinstvo a vseeno – KOMU VERJETI?!

In zdaj, skoraj leto dni kasneje lahko priznam, da je težko, na trenutke je tudi nemogoče… Kljub vsemu nam uspeva. Počasi, dan za dnem. Ljubezen, nasmeh in sreča premagajo vse neprespane noči, bolezni in utrujenost. Mogoče se hecno sliši, vendar pozabiš! Vse naporne, objokane noči in neuspehe enostavno moraš pozabiti, da preživiš.

S to objavo želim povedati naglas, da materinstvo ni le crkljanje, prijetno dopoldansko vozičkanje in uživaški porodniški dopust. Materinstvo je garanje, vedno in povsod! Mamice priznajmo si, bodimo iskrene, povejmo naglas in brez olepševanja! Ni se potrebno skrivati za navideznimi nasmeški! Preživljamo zahtevno potovanje, ki ima ogromno vzponov in padcev. Potovanje, ki ima izjemno in dragoceno nagrado – neprecenljivo ljubezen naših otrok. Katero nagrado je moč zlahka dobiti?

Nič ni narobe, če kdaj obtičimo in smo na »mrtvi« točki. Vsaka od nas je bila tam. Jaz sem bila preteklo zimo velikokrat … To sem tudi pričakovala. Zagotovo se bo katera izmed nas bolje počutila, če bo vedela, da težke trenutke doživljam vsi. Stojmo si ob strani in zmanjšajmo navidezne nasmeške. Podarimo si PRAVE, ti so dosti več vredni!