ZAVIJANJE V VATKO

Odločitev, da želim delati v zdravstvu sem sprejela pri svojih štirinajstih. Še vedno sem mnenja, da gre za zanimivo usmeritev, ki je zelo priročna za vsakdanje življenje. Res priročna, a je to v prvi vrsti zjemno težak poklic, ki zahteva veliko mero empatije in srčnosti. Delo z ljudmi (sploh, če so ti bolni) zahteva veliko več, kot to zahtevata pisarna in računalnik. Priznam, da si te poti ne bi izbrala, če bi bila ponovno stara štirinajst.

Po srednji zdravstveni šoli sem se v upanju, da bom svojo kariero nadaljevala kot zdravstveni inšpektor, odločila za študij sanitarnega inženirstva na Zdravstveni fakulteti.  Bolj kot se je študij bližal h koncu, bolj sem bila prepričana v to, da inšpektorat ni prava izbira zame. Zato sem se usmerila drugam, področje preventive in javnega zdravja.

Kljub izkušnjam in poklicu se nekaterim tematikam (kot je cepljenje) na svojim blogu raje izognem, ker so še vedno preveč pogosta tema, ki še povzroča veliko vroče krvi. Po nepotrebnem, če vprašate mene.  Še vedno ne razumem zakaj, ko pa smo s takšnim načinom preventive bistveno zmanjšali smrtnost otrok in izboljšali zdravstveno stanje celotne populacije.

Danes sem želela nameniti nekaj besed še eni pomembni tematiki zaradi katere mamice prejmemo etiketo. A tudi vi zavijate svoje otroke v vatko?!

Kljub izobrazbi in poznavanju tveganja sem ena tistih mamic, ki jima dovoli piti iz istega kozarca, deliti sladoled in tudi obiskovati šoping centre. Pri svojih kolegicah opažam, da so glede nekaterih stvari veliko bolj dosledne. Moram pa priznati, da me vseeno prizadene etiketiranje vsake mamice takrat, ko je malo bolj previdna in na primer otroku ob izhodu iz zdravstvene ustanove razkuži roke ali pa obsojanje tiste, ki ne gre na nujno rojstnodnevno zabavo s svojim bolnim otrokom. Priznam, jaz sem v določenih primerih ena tistih, ki včasih malo komplicita in se ne bojim, da bi prejela kakšno nesmiselno etiketo.

Zavijanje v vatko in previdnost (ko je to potrebno) ne pomenita nič slabega. Gre zgolj za mamice, ki so dovolj seznanjene in informirane, da v primeru morebitne nevarnosti zaščitijo svojega (in tudi ostale) otroke. In takšne mamice si od vseh zaslužijo pohvalo!

Trenutno zdravi uživamo na morju, se pa še vedno zelo dobro spominjam dveh tednov nazaj, ko je Žan zbolel. Pravijo, da so črevesni virusi zelo agresivni in da se hitro prenesejo na ostale ožje in širše člane družine, zato sem seveda naredila največ kar sem lahko. Uvedla sem malce bolj natančne higienske ukrepe in omejila obiske. Seveda sem pričakovala, da bomo v roku 48 ur popadali vsi kot po tekočem traku, pa temu na srečo ni bilo tako.

Higienski ukrepi ob pojavu črevesno nalezljivih bolezni, ki se jih poslužujemo;

  • redno, dosledno in natančno umivanje rok
  • razkuževanje rok
  • čiščenje in razkuževanje površin in kljuk
  • prezračevanje prostorov
  • menjava posteljnine in perila
  • omejitev obiskov

Otroška razkužila za roke, kožo in robčki za razkuževanje površin so sestavni del našega hišnega zdravstvenega kotička. Uporabljamo pa izdelke Sterillium, Bacillol in Cutasept, katere lahko dobite v lekatnah.

Tudi dveletni Izak je brez večjih težav upošteval vsa moja navodila, ter si redno in natančno umival roke. Le moje prošnje naj bolnega Žana kakšen dan ne objema ni želel upoštevati. Očitno bratsko ljubezen ne ustavi nič, tudi virus ne.

Objava je nastala v sodelovanju s podjetjem HARTMANN.