Z DRUGEGA ZORNEGA KOTA

Sama pri sebi opažam, da nekatere stvari jemljem za samoumnevne in jih premalo cenim. Morda ni slabo slišati zgodbe žensk in mamic, ki nam predstavijo svoje izkušnje in pogled z drugega zornega kota … Dovolite mi, da pojasnim, kaj se je zgodilo meni.

Po objavi, ki sem je napisala že kar nekaj časa nazaj, me je poklicala moja zelo dobra prijateljica in previdno začela pogovor. Dejala je, da je ponosna name, ker sem tako pridna in si poleg dveh majhnih otrok vzamem čas tudi za tek. Ob njenih besedah sem takoj občutila slabo vest in se začela opravičevati (ker ravno tisti teden nisem NIČ telovadila) in na dolgo razlagati, kako zelo težko mi je. Včasih se pač ne morem prisiliti, ker sem preutrujena, čeprav mi v resnici tista ura v naravi dobro dene. Utrujenost je bil moj največji izgovor! Priznam, enkrat vmes med mojim monologom sem se začela celo smiliti sama sebi in si celo opravičevati marsikateri hipotetični sprehod na svežem zraku, ko sem zaradi pomanjkanja časa raje uporabila avto. Nič ni rekla nazaj, je le potrpežljivo poslušala …

Nikoli nisem pomislila, da se tridesetletna fit mamica majhnega navihanca, ki je vse svoje življenje telovadila in prosti čas posvečala skrbi za zdravje, sooča s takšnimi težavami. Ona se namreč zdaj na tek težje odpravi zaradi inkontinence. Ne gre le za utrujenost in pomanjkanje časa. Ne gre za takšne malenkosti, ki so bremenile mene. V tem istem telefonskem pogovoru sem namreč prvič slišala njeno intimno zgodbo, ki jo z namenom ozaveščanja o inkontinenci, želim deliti z vami. Prepričana sem, da se precejšnji odstotek (mladih) žensk sooča s takšnimi težavami, a o njih zaradi strahu in morda tudi sramu nerade spregovorijo. Šport, aerobika in tek v naravi za nekatere ni več nekaj najbolj naravnega in spontanega.

Spomnim se tistih dni, ko sem se z vozičkom odpravila ven. Tudi samo sprehod do Mercatorja je bil grozen … Domov sem vedno prišla mokra do kolen!

Moje velike težave so ob njenih besedah v trenutku postale majhne. Inkontinenca ni nekaj nenavadnega in zagotovo ni nekaj, kar prizadene le starejše ženske. Inkontinenca je bolezen, ki je prisotna in močno vpliva na stil življenja. Vpliva na vsakdanje aktivnosti, spolnost in tudi dojemanje lastnega telesa.

Spomnim se prvih dni v porodnišnici, ko mi je voda nekontrolirano tekla. Vsi so me svarili, da je to posledica poroda in da se bo stanje v nekaj dnevih izboljšalo. Tega trenutka še vedno nisem dočakala!

Inkontinenca je stanje, v katerem oseba izgublja nadzor nad odvajanjem urina in/ali blata in predstavlja zdravstveni, socialni, higienski in psihološki problem o katerem se še vedno zelo malo govori, pojavi pa se lahko pri vsaki starosti in pri obeh spolih.

Spomnim se, ko sem svojega objokanega otroka sredi noči nosila gor in dol po stanovanju. Tako je jokal, da ga nisem upala odložiti pa čeprav sem vedela, da moram nujno na stranišče. In spet sem bila mokra!

Moja današnja objava ni le sodelovanje z znanim podjetjem Hartmann, kjer lahko dobite vse natančne informacije in tudi pripomočke za zaščito pred uhajanjem urina. Moram priznati, da je zapis v največji meri namenjen moji pogumni prijateljici, ki brez težav deli svoje izkušnje. Namenjen je vsem ženskam, ki se s podobnimi težavami soočate. Namenjen je predvsem opozorilu, da nosečnost in porod včasih prineseta negativne posledice. Namenjen je vsem nam, ki smo odločene, da bomo storile več na preventivi in keglove vaje dejansko umestile v našo dnevno rutino. Namenjen je točno tistemu najbolj pomembnemu sporočilu, ki ima na mojem blogu največjo težo. Zdravje je pomembna vrednota, začnimo jo ceniti!

Objava je nastala v sodelovanju s podjetjem Hartmann, tu lahko dostopate do njihove spletne strani.