UPOŠTEVANJE SMERNIC PRI UVAJANJU GOSTE HRANE

naklejka-znak-stop-3204

Velikokrat dobivam vprašanja vezana na tematiko prehranjevanja dojenčka. Kako pa ste vi začeli? Kako nadaljevali? Kdaj kravje mleko? Kdaj koščki?

Dejansko je to občutljiva tema, kjer so mnenja mamic močno razdeljena… Jaz pri prehrani svojih otrok poslušam lastni instinkt in se ravnam po načelu “otrok sam pove kaj mu paše”. Tako je moj mali sonček manjše koščke hrane dobival že dokaj zgodaj, saj mi hrane zanj ni bilo potrebno do kašastega pasirati. Dovolj je že bilo, da sem pretlačila z vilico. Enostavno mu je to odgovarjalo. 🙂 Poskušam pripravljati čimbolj raznolike in enostavne obroke, ki otroku omogočijo, da se navadi na vse zelenjavne okuse in jih tudi sprejme.

60694853

Vseeno pa bi rada poudarila, da se poskušam držati načel in teorije, ki jo danes zagovarja uradna medicina. Lahko izpostavim primer. Če svetujejo, da naj z uvajanjem kravjega mleka (kot samostojnega obroka) začnemo postopno in po enem letu, se tega enostavno držim. Zakaj? Vedno se spomnim na izredno drastični primer, ki se je nekaj let nazaj zgodil v naši bližnji okolici, ki je starša stal izgube dojenčka. Zavračala sta vse kar je govorila in svetovala medicina – zdravstvene preglede, adaptirano mleko in kakršnakoli zdravila. Kako živeti s takšnimi posledicami, se sprašujem… Zato raje sprejmem minimalno verjetnost bolezni ob upoštevanju preverjenih navodil. Bolje to, kot živeti s krivdo.

Verjetno se marsikdo sprašuje: “Kako pa smo včasih?” Vem, da smo mi in naši starši zrasli na kravjem mleku. Ampak zdaj je tako in trenutno zaupam temu. V kolikor se kaj spremeni, bom enostavno delala drugače. Najverjetneje se bodo smernice prehrane v prihodnosti še nekajkrat spremenile. To razumem kot napredek znanosti – nove raziskave in nova dognanja. In ja, velikokrat tudi jaz posumim v njihovo verodostojnost. Ampak na koncu, ko je karkoli narobe z našim ali otrokovim zdravjem se vedno zatečemo k znanosti in medicini. Tudi statistični podatki dokazujejo izrazit upad umrljivosti in obolevnosti dojenčkov in malčkov v zadnjih letih. Mislim, da z razlogom.

Lahko pogledamo tudi drug vidik – najverjetneje se mojemu otroku ne bi nič zgodilo, če ne bi upoštevala vseh priporočil. Ampak z gotovostjo tega enostavno ne morem trditi. Če pa bi bilo karkoli narobe z njegovim zdravjem, predvsem zato, ker sem se odločila zanemariti strokovna navodila, si tega ne bi mogla oprostiti. Če znanstveno podprte teorije pravijo, da lahko nekaj ogrozi otrokovo zdravje, je to zame pomembno opozorilo. Takrat to jemljem kot STOP znak, katerega ne nameravam prevoziti. Raje se seznanim, prepričam in počakam na pravi trenutek. Vsak pa se odloča sam, po svoji vesti in svojih prepričanjih. Prav je, da imamo svoje mnenje in da se ne obsojamo.

uvajanje-goste-hrane

Spodaj si lahko preberete nekaj priporočil za uvajanje goste hrane pri dojenčku. Več pa na Smernicah zdravega prehranjevanja za dojenčke (Ministrstvo za zdravje).

  • Uvajanje goste hrane se priporoča med četrtim in šestim mesecem starosti, do takrat pa je najboljše materino mleko ali pa ustrezen nadomestek (adaptirano mleko).
  • Uvajanje naj bo postopno in potrpežljivo. Dojenje naj se nadaljuje (s tem zmanjšamo možnost pojava alergij).
  • Začnemo z nizko alergogenimi živili oz. zelenjavo (korenje, krompir, cvetača, koleraba, bučke), rižem, koruznimi kosmiči, nato nadaljujemo s sadnimi kašami (jabolko, hruška, banana).
  • Pomembna je vztrajnost pri ponujanju hrane (zlasti zelenjave); od 8- do 11-krat (tudi če je otrok ob prvih uvajanjih ne sprejme).
  • Uvajanju glutena (vsebujejo ga pšenica, pšenični zdrob, rž, ječmen, oves, ovseni kosmiči, pira, biožitarice za dojenčke, testenine…) posvetimo malce več pozornosti. Potrebno ga je ponuditi v manjših količinah med 6. in 7. mesecem starosti otroka, ko je še dojen.
  • Uporaba kravjega mleka (kot samostojni glavni napitek) se priporoča po prvem letu starosti, čeprav se majhne količine lahko dodajo dopolnilni prehrani (npr. pire krompir in podobno…).
  • Jajce (rumenjak in beljak) se priporoča od 6. meseca dalje.
  • Kruh se priporoča od 10. meseca starosti.
  • Od 10. meseca dalje se priporoča  uvajanje goste hrane s koščki in postopen prehod na družinsko prehrano.
  • Med, sol, sladkor, morski sadeži se priporočajo po prvem letu starosti.

Pazite nase,

MAMI NA OFF