VIROZA IN VNETI UČKI

Viroza, zamašen nosek, kihanje in kašljanje nas spremljajo že cel pretekli teden. V bistvu nič hujšega in groznega, vse smo dali že nekajkrat čez in tudi zdaj se ne damo. 🙂 Eden bolj zoprnih posledic tokratne viroze je zagotovo vnetje oči. Če malce bolje razmislim je to stanje pravzaprav novost za nas, na srečo do zdaj s tem nismo imeli večjih težav.

Kako vnetje prepoznati in pospešiti okrevanje, kdaj obiskati zdravnika in kako preprečiti prenos okužbe si lahko preberete v nadaljevanju.

image_11314220_1

Vnetje oči oziroma vnetje očesne veznice je zelo pogosta in nalezljiva otroška bolezen,  ki jo prenesemo iz zgornjih dihal pri virozah ali preko rok okužene osebe.  Znaki po katerih vnetje prepoznamo so otekle in pordele veznice, rdeče oči, pretirano solzenje, prisotnost gnoja, občutljivost na svetlobo in bolečina.

Povzročitelj tega infekcijskega bolezenskega stanja je lahko virusnega ali bakterijskega izvora. Če opazimo gnojni in lepljiv izcedek, ki se nabira v kotičku očesa govorimo o bakterijskem vnetju. V primeru izrazito povečanega izločanja gnoja se pojavijo ti. “zlimane” oči, ki jih največkrat opazimo zjutraj, ko se otrok zbudi. V hudih oblikah je lahko celo onemogočeno odpiranje očesa. Če pa se pojavi bister in voden izcedek iz oči govorimo o virusnem vnetju očesne veznice. Virusno vnetje je lahko omejeno le na eno oko, medtem ko bakterijsko poteka sočasno na obeh očesih.

konjukt

Ukrepi in znanje kako otroku pomagati v takšnih primerih so izrednega pomena saj lahko sami skrajšamo čas okrevanja in preprečimo nadaljnje širjenje okužbe.

Kaj lahko naredimo?

  • Zaradi izredno lahkega prenosa, je pomembno higiensko obnašanja, predvsem ustrezna higiena rok.
  • Otrok naj v tem času uporablja svojo brisačo in vzglavnik.
  • Robčke za enkratno uporabo po brisanju nosu, solz ali očesnega gnoja odvržemo.
  • Oko očistimo s prekuhano vodo ali fiziološko raztopino in čisto gazo.
  • Čistimo večkrat dnevno, saj lahko s tem zelo pospešimo okrevanje. Pomembna je previdnost, da s svojim ravnanjem okužbe ne prenesemo na drugo oko.
  • Otroka ne izpostavljamo dodatnim dražečim dejavnikom kot so veter, sonce, prah, dim…
  • V kolikor otrok dovoli je priporočljivo uporabiti tudi nekaj minutne hladne obkladke za lajšanje otekline.
  • V kolikor se stanje v dveh dneh ne izboljša, obiščemo pediatra. V primeru gnojnega bakterijskega vnetja bo le ta predpisal antibiotične kapljice oziroma primerno terapijo.
  • Pred aplikacijo predpisane terapije je potrebno oko očistiti in odstraniti ves prisoten gnoj. Nato v notranji kotiček očesa kapnemo kapljice zdravila.
  • Otrok z vnetimi očmi ne sodi v vrtec.

20160415_180308

Žal se je pri nas začetna blaga viroza razvila v precej hudo bakterijsko okužbo očesne veznice, kjer domači ukrepi enostavno niso zadostovali. Danes nam je pediater predpisal antibiotične kapljice Tobrex in situacija je le po dveh odmerkih veliko boljša.

Znanje in informiranje o zdravju naših sončkov je ena od vsebin, ki bi ji želela posvetiti več pozornosti. Le tako smo lahko bolj mirne in sproščene (tudi takrat, ko smo na OFF).

Pazite nase,

MAMI NA OFF