(MOJIH) 10 PRAVIL ZA SREČNO ŽIVLJENJE

Življenje ni pravljica in žal se nemalokrat soočamo s trenutki, ko je težko in nimamo motivacije ali pa smo na tleh. Najprej naj povem, da so ti občutki  v tem rahlo nenormalnem svetu čisto normalni. Pojavijo se trenutki, ko tiste majhne radosti, ki so nam sicer pomenile veliko, izgubijo čar. Tudi sama sem v zadnjih letih dala skozi kar nekaj življenjskih situacij, ki niso bile najlažje, a sem se iz vsake poskusila nekaj naučiti. Zato danes s tabo delim nekaj (že znanih) napotkov in pravil zdravega, zadovoljnega in srečnega življenja, ki mi pomagajo. V komentar lahko napišeš kakšen svoj napotek/pravilo, ki se ga držiš.

 

1. MISLI POZITIVNO in SE VELIKO SMEJ

Na prvo mesto sem postavila izziv, ki je včasih izjemno zahteven. Kako sploh biti pozitiven in realen hkrati? A je to sploh možno? Je! Pravijo tudi, da pozitivne misli dejansko prikličejo pozitivo in srečo. Torej – veliko se smej!

2. TVOJA SREČA NI ODVISNA OD DRUGIH

Ne partner, ne otroci, ne prijateljica, ne izpopolnjujoča služba ne morejo sami od sebe zagotoviti sreče. Ta skupaj z zadovoljstvom zagotovo izhaja iz vsakega posameznika. Naj povem, da meni pomaga zapisovanje dnevnika ter stvari in dogodkov, ki so mi prinesli srečo. Ko sem na tleh, si te zapise preberem in to mi pomaga premagati temne misli.

3. PRIORITETE SO KLJUČNE

Pospravljena hiša, čas z družino in večerno branje knjige … So to tiste prave prioritete zate? Odlično, ker samo zavedanje, kaj nam v življenju največ pomeni, je nekaj najlepšega. Če sama gledam nazaj, so se moje prioritete v življenjskih obdobjih zelo spreminjale in pri tem se mi zdi ključno, da si takšne spremembe dovolimo, četudi so popolnoma izven naše cone udobja.

4. NE PRIMERJAJ SE Z DRUGIMI

Ta je v današnjem online načinu življenja kar precej zahtevna, a ne? Zdi se mi ključno, da se poskušamo izogibati primerjanju, ki nam povzroča negativne občutke in občutek manjvrednosti. Zdravo opazovanje ali pa celo občudovanje nekaterih oseb v svoji okolici je lahko zelo navdihujoče in včasih celo motivacijsko.

5. NE BODI (PRE)ZAHTEVNA DO SEBE

Mislim, da bi morale mamice ta napotek obarvati rdeče, ker čedalje bolj (pri sebi in svojih prijateljicah) opažam, da smo v večini življenjskih situacijah prezahtevne in vedno ter za vsako stvar jemljemo odgovornost na svoja ramena. Nima smisla poudarjati, da ni vse vedno odvisno od nas, kajne?

6. ZAUPAJ SVOJIM ODLOČITVAM/VERJAMI VASE

A poznaš tisti mali glas, ki ti govori, kaj naj narediš? Ta, ki občasno, ko preveč upoštevamo mnenje okolice in znameniti “kaj bodo pa drugi rekli?”, postane tih in neslišen. Domača naloga – naj bo ta glas ponovno glasen, upoštevajmo ga!

7. OBKROŽI SE S PRAVIMI LJUDMI

Na svetu je toliko pozitivnih ljudi, in prav vsak dan je priložnost za nova prijateljstva. Izogibajmo se seveda tistim ljudem, ki nam jemljejo energijo in nas spravljajo v slabo voljo.

8. BODI POTRPEŽLJIVA

Svoje otroke kar naprej učimo potrpežljivosti do drugih, ker gre za izjemno lepo in spoštljivo lastnost vsakega posameznika. Pa vendar moram dodati, da je izjemnega pomena tudi “biti potrpežljiv do sebe in se sprejeti”.

9. NE OBREMENJUJ SE S PRETEKLOSTJO

Preteklosti ne moremo spreminjati, zato je ni potrebno do potankosti analizirati in se z njo obremenjevati. Raje uživajmo v trenutku!

10. NAUČI SE POSLUŠATI

Sem ne sodi le to, da se je potrebno naučiti komunicirati do te mere, da znamo poslušati in slišati mnenje drugih, kar je seveda tudi izjemnega pomena za osebno rast. Sem sodi tudi sposobnost, da znamo slišati samega sebe. Le takrat, ko se čisto zares poznamo in se sprejmemo imamo lahko izpopolnjujoče odnose z vsemi okoli sebe. Vaja “pogovor s seboj”, ki jo prakticiram že leta, mi vzame le nekaj minut na dan, in mi pomaga razrešiti marsikatere dileme in najti svoje želje.

 

Včasih malce sreče v življenje prinesejo tudi novi čevlji, natikači ali sandali. 🙂
Jaz sem si izbrala te krasno temno zelene sandale z udobno polno peto iz Deichmann-a, ki bodo super kombinacija za vse poletne kombinacije!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sandali s paščki Deichmann, obleka Zara, šopek FlowerartbyBrigita

 

Fotografija Eving, Eva Veber

 

Objava je nastala v sodelovanju z Deichmann.